Succesvol doorgegroeid naar een job als kinderbegeleidster | Weerwerk

Succesvol doorgegroeid naar een job als kinderbegeleidster

Sinds april van dit jaar is Celina via een activeringstraject van het OCMW aan het werk op onze verpakkingsafdeling in Antwerpen.

Celina is de voorbije 13 jaar – sinds ze school beëindigde – vooral bezig geweest met de zorg voor haar zes kinderen. Jarenlang cijferde zichzelf helemaal weg voor hen. Nu de oudsten wat zelfstandiger zijn en haar echtgenoot de zorg voor de jongere kinderen deels op zich kan nemen, zag Celina een kans om te gaan werken.

Op 23 september begint Celina als kinderbegeleidster in een crèche van Helan. ‘Dat is eerst met een contract van drie maanden. Als dat goed loopt, mag ik in combinatie met mijn job een opleiding tot kinderverzorgster volgen. Na een jaar kan ik dan mijn diploma halen en mag ik hopelijk met een vast contract aan de slag’, vertelt ze hoopvol.

Door de zorg voor haar gezin, heeft Celina nooit een job gehad en had ze ook geen idee van wat ze wou doen of aankon. ‘Met een leercontract ben ik even verkoopster geweest bij een bakker, maar op dat na heb ik eigenlijk geen werkervaring.’

Tijdens haar traject bij Weerwerk is Celina samen met onze empowermentcoach Sarah en het OCMW op zoek gegaan naar wat haar echt aanspreekt. Na een reeks gesprekken en oriënteringstests werd het vrij snel duidelijk: Celina zou kinderbegeleidster worden. ‘Ik wou al lang met kinderen werken. Maar als je zwanger bent, mag dat niet, dus dat lag moeilijk de voorbije jaren’, zegt ze.

Gegroeid en opengebloeid

Voor Celina heeft de periode bij Weerwerk niet alleen de deur geopend naar een fijne job, ze merkt ook dat ze als persoon gegroeid en opengebloeid is. ‘Toen ik hier toekwam was ik heel verlegen. Een gesprek beginnen met de collega’s was moeilijk. Nu kan ik al veel beter met mensen praten.’ ‘We zien dat Celina’s zelfvertrouwen in de vijf maanden dat ze bij ons was een echte boost heeft gekregen’, zegt Kim, coördinator van de activerende werkvloer in Antwerpen.

‘We zagen haar potentieel en hebben haar ook wel wat uitgedaagd, bijvoorbeeld door haar instructies te laten geven aan haar collega’s op de verpakkingsafdeling. Ze doet dat op een heel zachte manier, maar ze doet het wel heel goed. Het gebeurt niet vaak dat iemand zo snel, zo’n groei doormaakt. Celina is een topper.’

‘Ik ben heel blij dat ik als kinderbegeleidster mag beginnen, maar ik vind het ook wel spijtig dat ik Weerwerk moet verlaten. Het is hier leuk werken, met leuke mensen en afwisselend werk.’

Terug